Plan Havik

Gedeputeerde van de Provincie Noord Brabant  Johan van den Hout en de Burgemeester van de gemeente Zundert Leny Poppe- de Loof openen gezamenlijk de nieuwe opvang bij het VRC Zundert. Dit centrum kan nu ook kleine en grote inheemse zoogdieren opvangen. Ook de vele aanwezige oehoes hebben een  grote uitvliegkooi  gekregen.

De bouw van dit nieuwe project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord Brabant.

VRC Zundert opent 3 vooropvangadressen.

Met financiele ondersteuning van de Provincie Brabant heeft het Vogelrevalidatiecentrum Zundert 3 nieuwe vooropvangadressen kunnen inrichten. De vooropvangen zitten verdeeld over West Brabant. Op deze manier hebben we gerealiseerd dat er mogelijkheden zijn om gewonde dieren snel te helpen. De vooropvangen werken volgens de protocollen van het VRC . De dieren worden binnen enkele dagen overgebracht naar het VRC. In al deze vooropvangen zijn voldoende faciliteiten en kennis voorhanden op de eerste opvang goed te kunnen doen.

In Rijsijk (NB) werken Joost en Roselien Everhuis met de vrijwiliigers van dierenambulance Altena hard om de vooropvang, in de vorm van een nieuwe blokhut, tijdig klaar te krijgen. Zij nemen het werkgebied Altena voor hun rekening. Het adres: Maasdijk 35 te Rijswijk (NB) telf. 06-81778577

In de regio Tilburg is het VRC een samenwerking aangegaan met het bekende Vogelasiel in Tilburg. Het Vogelasiel in Tilburg, met de als eigenaar de familie Snoeren, is al meer dan 30 jaar actief in de opvang, maar vanwege de nieuwe juridische eisen was het niet mogelijk zelfstandig de opvang voor te zetten. De jarenlange ervaring en kennis gaat nu niet verloren. Dierenambulance Tilburg en ook ’s Hertogenbosch brengen hier hun dieren naar toe. Iedere week worden de dieren opgehaald door de dierenambulance van het VRC. Deze vooropvang is al bijna een jaar in werking, de samenwerking verloopt voortreffelijk. Voor hun winkel staat een hok waarin u te allen tijde dieren kunt plaatsen.

Adres: Kamerikstraat 20, Tilburg. Telf. 013-5700689

Voor het westelijk gedeelte van Brabant hebben wij een samenwerking aangegaan met Stichting Asiel Roosendaal. Misschien beter bekend onder de naam dierenasiel Arduin. Deze dierenambulance heeft contracten met de gemeenten Halderberg, Moerdijk, Roosendaal en Bergen op Zoom. De vooropvang is meestal hier maar zeer kort, omdat hun dierenambulance al jaren wekelijks dieren bij het VRC afleverd.

Voor het afgeven van dieren, altijd van tevoren telefonisch contact opnemen.

In de vooropvang zijn net als bij alle andere opvangen alle faciliteiten aanwezig om de dieren de nodige zorg te geven . Al deze kooien, warmtekooien, vervoerkisten, ect. zijn door het VRC ter beschikking gesteld. Dit was mogelijk omdat de Provincie Brabant hier financien voor had vrijgemaakt.

Adres: Vroenhoutseweg 37, Roosendaal. Telf. 0167-532627

Druk bezochte workshop bij VRC te Zundert

Op zaterdag 21 maart had Fauna Opvang Brabant de dierenambulances van West-Brabant uitgenodigd voor een workshop  “Jonge inheemse dieren in het voorjaar”.

Omdat ook de dierenambulance van Eindhoven alle inheemse dieren aflevert op het VRC, waren ook de Eindhovense vrijwilligers uitgenodigd. Ruim veertig vrijwilligers van vier dierenambulanceposten namen aan de workshop deel. Zoveel mogelijk aspecten van zowel jonge vogels als jonge zoogdieren werden besproken.

Iedereen was erg enthousiast en gaat de komende tijd zijn uiterste best doen de jonge dieren zo goed mogelijk eerste hulp te geven.


Project inbouwkooien en achteringang.

Stichting Egelopvang Roosendaal e.o. heeft met steun van de provincie Noord-Brabant een aparte ingang naar het opvangcentrum kunnen realiseren. Voorheen waren bezoekers en dierenambulancepersoneel genoodzaakt door het woonhuis het centrum binnen te treden.

De Egelopvang heeft ook een gedeelte van de oude caviabakken kunnen vervangen door stevige en goed schoon te maken inbouwkooien. Hierdoor werd het aantal hokken in een van de verblijven verhoogd van 12 naar 20. Dit sluit aan bij het stijgende aantal binnengebrachte hulpbehoevende egels. Daarnaast kunnen deze hokken in grootte aangepast worden, naar de behoefte van de egels.